piątek, 19 września 2008

199. Babka makowa (Poppy seed cake)


Ingredients: 5 egg, divided into yolks and whites, 1 cup flour, 1 cup sugar, 1 cup poppy seed, 1,5 teaspoon baking powder, 1/2 cup margarine

Using an electric mixer, beat butter, sugar and egg yolks together until creamy. Add dry ingredients and margarine. Beat egg whites, fold into creamed mixture. Pour into greased and lightly floured pan. Bake at 180oC 45 minutes.

5 komentarzy:

wedelka pisze...

Taką babkę robi często moja mama..Ależ nabrałam na nią ochoty :) Pozdrawiam :)

notme-gotuje pisze...

Sliczne zdjecie i babka :) W sam raz przepis dla mnie :) bo mam 2kg maku w domu i wlasnie nie wiem co z nim zrobic... ;):)

olciaky pisze...

Mmm.. a ja mam ten sam problem co ty:D Także jesienią i zimą ciągle osładzam sobie życie;)
Pzdr!

edysia79 pisze...

Śliczna. Robię podobną babkę, też z makiem, nazywamy ją babką piegowatą.

saurelin pisze...

Piekna babka, chyba bede musiala poszukac maku u siebie ;)