Tym, którzy lubią mięsne paszteciki podawane do czerwonego barszczu, propozycja rosyjskich pirogów przypadnie do gustu. Proponuję je jako danie główne, bo są bardzo syte i doskonale zaspokajają apetyt. Ich niewątpliwą zaletą jest również to, że nadają się do odgrzewania, nie tracą wówczas nic ze swojego smaku. Przepis pochodzi z serii "Podróże kulinarne", tomu z kuchnią rosyjską.
Składniki: 500 g mąki, 300 ml mleka, 30 g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 2 żółtka, 1 łyżka cukru, sczczypta soli, nadzienie: 1 kg posiekanej kiszonej kapusty, 2 cebule pokrojone w kostkę, 2 łyżki oleju, 2 jajka, sól, pieprz
Drożdże rozpuścić w 50 ml letniego mleka. Następnie dodać mąkę, olej, żółtka, resztę mleka, cukier i sól, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 2 mm, wycinać kwadraty o wymiarach 12x12 cm.
Na połowę każdego kwdratu nałożyć farsz (z podmażonej kapusty, pokrojonej w kostkę i podsmażonej cebuli, 2 łyżek oleju, 2 jajek, soli i pierzu), brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem, wolną połówkę ciasta naciągnąć na część z kapustą i zalepić pirogi.
Pirogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Smacznego!
6 komentarzy:
a dużo tych pirogów wychodzi?
Zgodnie z obrazkiem ilustrującym porcje :), 10.
wiesz ja tylko pieniądze umiem liczyć ;)
oj to muszę na 5 podzielić składniki (bo oczywiscie 2 porcje dla mnie ;)
Bardzo lubię pierogi i ten tutaj też mi się podoba:)
Hmmm..podoba mi się taki przepis..Może niedługo go wypróbuję? Pozdrawiam :)
pyszny klasyk. a jaki fotogeniczny!;)
pozdrawiamy
majmilys.blogspot.com
Prześlij komentarz