czwartek, 13 listopada 2008

230. Pieczone pirogi z kapustą

WERSJA DO DRUKU




Tym, którzy lubią mięsne paszteciki podawane do czerwonego barszczu, propozycja rosyjskich pirogów przypadnie do gustu. Proponuję je jako danie główne, bo są bardzo syte i doskonale zaspokajają apetyt. Ich niewątpliwą zaletą jest również to, że nadają się do odgrzewania, nie tracą wówczas nic ze swojego smaku. Przepis pochodzi z serii "Podróże kulinarne", tomu z kuchnią rosyjską.





Składniki: 500 g mąki, 300 ml mleka, 30 g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 2 żółtka, 1 łyżka cukru, sczczypta soli, nadzienie: 1 kg posiekanej kiszonej kapusty, 2 cebule pokrojone w kostkę, 2 łyżki oleju, 2 jajka, sól, pieprz

Drożdże rozpuścić w 50 ml letniego mleka. Następnie dodać mąkę, olej, żółtka, resztę mleka, cukier i sól, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 2 mm, wycinać kwadraty o wymiarach 12x12 cm.


Na połowę każdego kwdratu nałożyć farsz (z podmażonej kapusty, pokrojonej w kostkę i podsmażonej cebuli, 2 łyżek oleju, 2 jajek, soli i pierzu), brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem, wolną połówkę ciasta naciągnąć na część z kapustą i zalepić pirogi.


Pirogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Smacznego!

6 komentarzy:

aga-aa pisze...

a dużo tych pirogów wychodzi?

mysza_klapsiara pisze...

Zgodnie z obrazkiem ilustrującym porcje :), 10.

aga-aa pisze...

wiesz ja tylko pieniądze umiem liczyć ;)
oj to muszę na 5 podzielić składniki (bo oczywiscie 2 porcje dla mnie ;)

atina_bc pisze...

Bardzo lubię pierogi i ten tutaj też mi się podoba:)

wedelka pisze...

Hmmm..podoba mi się taki przepis..Może niedługo go wypróbuję? Pozdrawiam :)

Gość: , adg34.internetdsl.tpnet.pl pisze...

pyszny klasyk. a jaki fotogeniczny!;)
pozdrawiamy
majmilys.blogspot.com