czwartek, 19 lutego 2009

283. Pączki tradycyjne

I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty. Pączki są miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie poprawia ich walory smakowe. I co najważniejsze, w ogóle się nie zmęczyłam! ;) Dobry przepis i bezproblemowe smażenie we frytownicy zrobiły swoje. Tak więc nie pozostaje nic innego, tylko się częstować. Zapraszam!


Składniki: : 1 kg mąki, 100 g drożdży świeżych (lub 50 g suchych), 100-150 dag cukru, 1/2 l mleko, 6 żółtek, 1 całe jajo, 100 g rozpuszcoznej margaryny, pół laski wanilii, sok i skórka z 1 cytryny, szczypta soli, smalec do smażenia, konfitura, cukier puder do posypania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 200 g mąki i 1/2 szklanki mleka, wymieszać. Po około pół godziny przesiać mąkę, jajka utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, ziarenką wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie gładkie i lśniace, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrabiać. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.
Porcje ciasta nabierać łyżką (na każdego pączka wystarczą 2 łyżki), formować w dłoni małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor, wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem. Smacznego!


8 komentarzy:

zwegowani.pl pisze...

jedne wyglądają lepiej od drugich... normalnie, trudno się zdecydować, który przepis wypróbować :):)

agatka.twojemoje pisze...

Czy tych drożdży nie za dużo... a raczej mąki za mało? Coś mi się tu nieproporcjonalnie wydaje być :o)
Pączek uroczy :)

krystyna911 pisze...

Pączki cudownej urody, że aż ślinka od razu cieknie.
Tylko proszę, popraw przepis. Podałaś proporcje na 1 kg mąki, tyle że mąki jest 500g

Gość: asieja, chello089077073015.chello.pl pisze...

tradycyjne i piękne
:-)

mysza_klapsiara pisze...

Poprawione :). Faktycznie, mąki powinien być 1 kg. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

blue_megi pisze...

śliczne zdjęcia :) pozdrawiam :)

Gość: maijmilys, adg34.internetdsl.tpnet.pl pisze...

Cudownie wygladają na tle tej kratki. Tak ... domowo!

mysza_klapsiara pisze...

@bkue_megi, maijmilis: :D