Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 200 g mąki i 1/2 szklanki mleka, wymieszać. Po około pół godziny przesiać mąkę, jajka utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, ziarenką wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie gładkie i lśniace, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrabiać. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.
Porcje ciasta nabierać łyżką (na każdego pączka wystarczą 2 łyżki), formować w dłoni małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor, wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem. Smacznego!
8 komentarzy:
jedne wyglądają lepiej od drugich... normalnie, trudno się zdecydować, który przepis wypróbować :):)
Czy tych drożdży nie za dużo... a raczej mąki za mało? Coś mi się tu nieproporcjonalnie wydaje być :o)
Pączek uroczy :)
Pączki cudownej urody, że aż ślinka od razu cieknie.
Tylko proszę, popraw przepis. Podałaś proporcje na 1 kg mąki, tyle że mąki jest 500g
tradycyjne i piękne
:-)
Poprawione :). Faktycznie, mąki powinien być 1 kg. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
śliczne zdjęcia :) pozdrawiam :)
Cudownie wygladają na tle tej kratki. Tak ... domowo!
@bkue_megi, maijmilis: :D
Prześlij komentarz