Wiosna zagościła na dobre również w mojej kuchni. Na moim mazurku zakwitły wiosenne stokrotki. Cudowna wiosenna łąka!
Przy okazji tego wypieku zaczęłam zastanawiać się, jakim ciastem tak naprawdę jest mazurek. Kruchym, biszkoptowym czy może makaronikowym? A może wyznacznikiem powinna być raczej słodka, często lukrowana polewa i dekoracja z owoców i bakalii? A może odwrotnie żadne definicje nie są potrzebne?
To mój drugi mazurek i choć oba bazują na cieście z użyciem migdałów, ten ma zupełnie inną strukturę. Mazurek malinowy zaraz po upieczeniu był twardy jak skała i dopiero posmarowany polewą kruszał sobie spokojnie w lodówce. Wiosenny dla odmiany był miękki i lekko stwardniał dopiero po całkowitym ostudzeniu. Chociaż może nawet nie stwardniał, co jego struktura stała się bardziej zwarta.
Tak czy inaczej oba wypieki zaliczam do udanych i śmiało mogę polecić do wypróbowania. Z pewnością będą cieszyć nie tylko swoim smakiem, ale i cudownym wyglądem.
Mazurek wiosenny to moja trzecia propozycja w ramach wielkanocnej zabawy zorganizowanej przez Olgę.
Źródło przepisu: "Kuchnia", marzec 2008.
Czas przygotowywania: 60 minut
Składniki:
- 100 g mąki
- 200 g obranych migdałów
- 200 g masła
- 175 g cukru
- 8 żółtek
- 2 białka
- skórka z 1 cytryny
- słoik konfitury ananasowej
- 1 opakowanie białego lukru
- 2 łyżki szpinaku mrożonego
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć do białości. Następnie dodać zmielone migdały oraz cukier. Ucierać dalej i dodawać po jednym żółtku i 1 łyżce mąki. Na koniec dodać pianę z białek.
Natłuścić okrągłą tortownicę. Wlać połowę masy, delikatnie rozsmarować konfiturę i na nią wyłożyć pozostałą masę. Piec około 40 minut 160 st C, a następnie wystudzić.
Przygotować lukier według przepisu na opakowaniu, dodając 2 łyżki rozmrozonego i przetartego przez sitko szpinaku. Polukrować ciasto, udekorować dekoracyjnymi kwiatkami.
18 komentarzy:
o, ananasowe smaki, to już nawet bardziej lato niż wiosna:-)
Jaki śliczny ! Naprawdę jest wiosenny, ta zielen i te stokrotki są prześliczne :)
Mazurki bardzo lubię i tez upieke na święta, ale jeszcze nie zdecydowałam się na konkretny. Przepisów tyle wokoło ;)))
Pozdrawiam wiosennie :-)
Wygląda cudownie i bardzo smacznie:) Chętnie bym się poczęstowała:)
Ten mazurek jest przesliczny, taki lekki, wiosenny, nie moge oczu oderwac.
Ładnie wiosenny ;)
mi w tym roku nie bedzie dane skosztować mazurka (jeśli wszystko pójdzie zgodnie z moim uknutym planem), ale przynajmniej sobie popatrzę u Ciebie :)
A to śliczny mazurek :) I jaki pięknie zielony :)
Bradzo ładne zmianki na blogu!:)
No i jeszcze pochwalę się,że też miałam kiedyś takie opłatkowe stokrotki dod ekoracji,a ciasto jest prześlicznie zielone:)!
Och jaki ładny - taki świąteczny i wiosenny - bardzo mi się podoba!
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile
Pięknych,radosnych i pogodnych Swiąt Wielkanocnych kochana Myszko! :))
Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Myszko !
Myszko! Wesołych, spokojnych i smacznych! :)
ZDROWYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT! :)
Pozdrawiam serdecznie!
Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !
Dziękuję wszystkim za życzenia! Mam nadzieję, że święta upłynęły Wam w przyjemnej, ciepłej, a co najważniejsze rodzinne atmosferze.
to ja mam na przepis do szkoly bo moja pani mi kazala boze ,ale spoko jest.
po swietach super ,ale ja sie ciesze bo do szklely ide.
[...] Mazurek wielkanocny Knedlika [...]
Prześlij komentarz