Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Zawsze przyrządzałam ją w sposób tradycyjny. Tym razem jednak pokusiłam się o małą wariację. Seler naciowy, imbir, sok jabłkowy jako dodatek do klasycznych pomidorów? Czemu nie! Idealna dietetyczna propozycja. Mam nadzieję, że po jutrzejszej wizycie u dietetyka będę mogła jeść takie smakowitości ;).
Źródło przepisu: "Kuchnia" marzec 2009
Porcje: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 2 dymki
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu
- sól
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- 200 g pełnoziarnistego makaronu penne
- 1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Dymkę posiekać, podsmażyć na oliwie. Następnie dodać pokrojony w kostkę seler, pomidory, stary imbir. Stopniowo uzupełniać bulionem. Na końcu dodać sok jabłkowy. Zupę doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Szybko zagotować, zdjąć z ognia, zabielić jogurtem. Podawać z makaronem penne i posiekanym szczypiorkiem.
[print_link]
3 komentarze:
Zupka wygląda pyszniutko i ma śliczny kolor :)) Pozdrówki,.
rzeczywiście ciekawe połączenie
Uwarzyłam ją i ja! Pycha :)
Prześlij komentarz