Wiem dokładnie, co poprawia nastrój. Czasami trzeba pozwolić sobie na chwilę przyjemności. Szczególnie po takim dniu jak dzisiaj, który trwał prawie 48 godzin ;). Ale od jutro wszystko powoli wróci do normy. Rano odpocznę sobie na ćwiczeniach (nareszcie doczekałam chwili, że sprawiają mi one przyjemność, a nie polegają tylko i wyłącznie na hodowli zakwasów :)), po południu wizyta u dietetyka. Pewnie w dużej mierze to wina stresu, ale waga chyba wreszcie rusza w dół. No to wyrównam ją sobie odrobiną słodyczy ;).
A torcik jest pyszny. Lekki, truskawkowy, prawdziwie letni. To moja pierwsza truskawkowa propozycja w ramach kulinarnej zabawy Olgi.
Źródło przepisu: "Kuchnia"
Czas przygotowania: 30 minut plus czas chłodzenia (3-4 godziny)
Składniki:
Spód:
- 10 dag herbatników
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag masła
Marynowane truskawki:
- 50 dag truskawek
- 2-3 łyżki wódki owocowej
Krem:
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 400 ml śmietany 36%
- 8-10 łyżek cukru pudru
- 80 dag twarożku naturalnego
Sposób przygotowania:
Przygotować spód. Ciastka i orzechy rozdrobnić w malakserze, następnie dodać masło i krótko miksować, aż składniki utworzą kruszonkę. Rozłożyć ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), docisnąć lekko dłonią, wstawić do lodówki. Truskawki zalać wódką i odstawić, aby się zamarynowały.
W międzyczasie przygotować krem. Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Ubić śmietanę z cukrem, po łyżce dodawać serek, a gdy masa będzie gładka, wlać żelatynę, stale miksując. Połowę masy rozsmarować na torcie, na wierzchu ułożyć truskawki marynowane w wódce, przykryć resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładzić wierzch. Wstawić na 4 godziny do lodówki, aby sernik stężał. Udekorować truskawkami, orzechami i listkami mięty.
[print_link]
9 komentarzy:
noooooo,super przepisik-sliczna fotka :)
Ciekawa jestem jak smakuje takie ciasto z truskawkami marynowanymi w wodce :) I do tego jeszcze orzechowo-herbatnikowy spod...musi byc przepyszne :)
Cuuudo! torcik wydaje się niezwykle piankowy i w niezwykły sposób pobudza moje kubki smakowe:-)))
Wygląda przepysznie! :)) Ciekawa jestem tych truskawek marynowanych w wódce:)
Chciałam się dowiedzieć czym można w tym przepisie zastapić żelatyne??
pozdro
A
Dziękuję dziewczyny!
@Asia: Zamiast żelatyny można użyć agaru. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Niestety trudno mi napisać, jakie proporcje zastosować, bo nigdy agaru nie używałam. Ale stosując się do przepisu na opakowaniu i porównując z tym z żelatyny z pewnością ciasto się uda. Pozdrawiam ciepło.
Dziekuje za rade. Mam jeszcze jedno pytanko a mianowicie jak dlugo nalezy marynować truskawki w wódce?? Dziękuje z góry za pomoc.
pozdrawiam
Asia
@Asia: Ja truskawki marynowałam przez 30 minut.
[...] Truskawkowe ciasto bez pieczenia [...]
Prześlij komentarz