niedziela, 31 października 2010

Lazania z dynią

Weekendowe gotowanie

Pumpkin lasagneNa koniec serii makaronowych przepisów polecam dyniową lazanię. Potrawa ta jest doskonałym dowodem na to, że sezonowe i zdrowe warzywa w połączeniu z makaronem smakują fantastycznie. Bo makaron rządzi zdrowo!


Składniki:



  • makaron lasagne

  • około 500 g upieczonej w piekarniku dynii

  • 100 g szynki

  • 250 g ricotty

  • 250 ml śmietany kremówki

  • garść listków szałwi

  • odrobina masła

  • gałka muszkatołowa

  • sól

  • pieprz


Płaty lazanii podgotować w wodzie - około 2-3 minut, rozłożyć na ściereczce. Listki szałwii podsmażyć na maśle, uważając, by ich nie przypalić. Dynię obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę. Połączyć z ricottą i śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. W wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu układać naprzemiennie płaty lazanii, dyniowe nadzienie, płaty lazanii, pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażone listki szałwii, płaty lazanii. Wierzch posmarować śmietaną. Zapiekać w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 25-30 minut.


[print_link]


8 komentarzy:

Majana pisze...

Takiej lasagne jeszcze nie jadłam. Na pewno świetnie smakuje:)
Pozdrawiam.

Cicile pisze...

Szkoda, ze nie pokazane jak lazania wyglada w przekroju, i jak wyglada ten farsz. Zdjecie ladne, ale tak wyglada jakakolwiek lazania, nie tylko dyniowa...

karmel-itka. pisze...

dyniowa lazania...
jej aromat musiał po prostu powalac...

Bea pisze...

Pyszna propozycja! :)
Pozdrawiam serdecznie! I dziekuje za udzial w Festiwalu :)

amarantka pisze...

Lasagne lubię, zwłaszcza te bardziej warzywne, więc i kiedyś się na taką dyniową skuszę :)

Festiwal Dyni - podsumowanie 2010 « Bea w Kuchni pisze...

[...] Knedlik : Lazania z dynią [...]

asia pisze...

to jest makaron jak Asi z KS.

mysza klapsiara pisze...

Z całym szacunkiem do przepisów KS, ale pewne połączenia smaków po prostu dobrze smakują i znaleźć je można w wielu kombinacjach.