Na koniec serii makaronowych przepisów polecam dyniową lazanię. Potrawa ta jest doskonałym dowodem na to, że sezonowe i zdrowe warzywa w połączeniu z makaronem smakują fantastycznie. Bo makaron rządzi zdrowo!
Składniki:
- makaron lasagne
- około 500 g upieczonej w piekarniku dynii
- 100 g szynki
- 250 g ricotty
- 250 ml śmietany kremówki
- garść listków szałwi
- odrobina masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Płaty lazanii podgotować w wodzie - około 2-3 minut, rozłożyć na ściereczce. Listki szałwii podsmażyć na maśle, uważając, by ich nie przypalić. Dynię obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę. Połączyć z ricottą i śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. W wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu układać naprzemiennie płaty lazanii, dyniowe nadzienie, płaty lazanii, pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażone listki szałwii, płaty lazanii. Wierzch posmarować śmietaną. Zapiekać w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 25-30 minut.
[print_link]
8 komentarzy:
Takiej lasagne jeszcze nie jadłam. Na pewno świetnie smakuje:)
Pozdrawiam.
Szkoda, ze nie pokazane jak lazania wyglada w przekroju, i jak wyglada ten farsz. Zdjecie ladne, ale tak wyglada jakakolwiek lazania, nie tylko dyniowa...
dyniowa lazania...
jej aromat musiał po prostu powalac...
Pyszna propozycja! :)
Pozdrawiam serdecznie! I dziekuje za udzial w Festiwalu :)
Lasagne lubię, zwłaszcza te bardziej warzywne, więc i kiedyś się na taką dyniową skuszę :)
[...] Knedlik : Lazania z dynią [...]
to jest makaron jak Asi z KS.
Z całym szacunkiem do przepisów KS, ale pewne połączenia smaków po prostu dobrze smakują i znaleźć je można w wielu kombinacjach.
Prześlij komentarz