Po raz kolejny przekonałam się, że nie umiem fotografować serników ;) Z pieczeniem nie mam najmniejszych problemów, smak również zawsze jest przynajmniej bardzo dobry, ale zdjęcia nigdy tego nie oddają. Musicie mi więc uwierzyć, że sernik był fantastyczny! Chociaż przygotowywałam już podobne serniki na ciasteczkowym spodzie i kwietniowe wyzwanie Daring Bakers nie było jakoś szalenie trudne, to jednak jest w tym serniku coś, co nie pozwala przejść koło niego obojętnie. Może mocno czekoladowy spód, a może raczej idealne połączenie białej czekolady z lekko kwaskowatą konfiturą z malin. Pycha.
(The April 2009 challenge is hosted by Jenny from Jenny Bakes. She has chosen Abbey's Infamous Cheesecake as the challenge.)
Czas przygotowania:
Składniki:
- 180 g ciastek kakaowych ( w oryginalnym przepisie graham crackers)
- 215 g masła
- 25 g cukru (pominęłam)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 680 g tłustego twarogu lub tzw. cream cheese
- 210 g cukru
- 3 duże jajka
- 215 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka soku z cytryny
- nasionka z 1 laski wanilii
- słoiczek konfitury z malin
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 tabliczki białej czekolady
Ciasteczka rozkruszyć w blenderze, dodać masło i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszać. Tak powstałą masą wylepić foremkę na sernik. Jeśli pieczemy ciasto w kąpieli wodnej, warto foremkę wcześniej uszczelnić aluminiową folią. SEr potrójnie zmielić. Następnie dodać cukier, nasionka wanilii, jajka, sok z cytryny i śmietanę, dobrze wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód, wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około godziny. Wyjąć z piekarnika, dobtrze wystudzić. Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać, zdjąć z ognia, wsypać pokruszoną czekoladę, zostawić na 10 minut. Po tym czasie dobrze wymieszać. Wierzch sernika posmarować konfiturą, na wierzch wylać czekoladową masę. Kiedy polewa zacznie zastygać, czubkiem noża zrobić dekoracyjne esy floresy. Podawać schłodzony.
[print_link]
1 komentarz:
[...] kwiecień 2009 – Sernik na ciasteczkowym spodzie [...]
Prześlij komentarz