Lubię ostatnie zmiany ;). Przygotowania do lata naprawdę przypadły mi do gustu. Już cieszę się na samą myśl o poniedziałkowych zajęciach, chociaż po ostatnim pilatesie miałam mieszane uczucia ;). Ale prawdą jest, że czuję się lepiej. Aktywność służy nie tylko mojej skórze, ale również ogólnemu samopoczuciu. A na dodatek ćwiczę swoją kreatywność! W trakcie kuracji ujędrniającej, pomiędzy szybkim randez-vous z intensywnie ujędrniającym żelem DOVE a chwilą spędzoną z ujędrniającym serum do dekoltu (to chyba naprawdę działa!), wymyślam kolejne dietetyczne przepisy kulinarne. Dziś padło na kurczaka w sosie mole. Ponieważ ostre przyprawy niezbyt korzystnie wpływają na moją skórę, zdecydowałam się zmniejszyć sugerowaną w przepisie ilość chilli, co jednak nie wpłynęło w żaden sposób na smak czekoladowego sosu. Polecam gorąco.
Źródło przepisu: Artur Agatson: "Dieta south beach. Książka kucharska"
Porcje: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- sól
- mielony czarny pieprz
- 1 mała cebula
- 1/4 dużej zielonej papryki
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 100 g pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1/2 łyżki masła orzechowego
- 1/2 łyżki niesłodzonego kakao
- 1/2 pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
Kurczaka posypać solą i pieprzem, podsmażać na patelni przez kilka minut. Kiedy kurczak się zrumieni, zdjąć z ognia.
Poszatkowaną cebulę, pokrojoną w kostkę papryję i posiekany czosnek podsmażyć na patelni. Kiedy cebula się zeszkli, dodać chili, cynamin, goździki i podsmażać jeszcze przez minutę. Dodać kurczaka, pomidory z sokiem, masło orzechowe i kakao. Doprowadzić sos do wrzenia. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem.
[print_link]
2 komentarze:
bardzo aromatyczne danie, no i z masłem orzechowym, które bardzo lubię :)
bardzo ciekawie brzmi ten przepisik :)
Prześlij komentarz