Dziś kolejny przepis z imbirem, tak więc odrobinie orientalnie, na dodatek z dużą dawką sosu sojowego. Bardzo lubię kurczaka w takiej właśnie glazurze, z dodatkiem miodu lub konfitury. Bardzo prosto, a smacznie. Najlepiej smakuje podany z makaronem i solidną porcją zielonej pietruszki.
Porcje: 2
Czas przygotowywania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
2 piersi z kurczaka
6 łyżek sosu sojowego+1 łyżka
2 łyżki miodu
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka wody
1 roztarty ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
płaska łyżka mąki (można pominąć)
200 g spaghetti
natka pietruszki
Wszystkie składniki glazury wymieszać, dodać kurczaka, włożyć do lodówki na kilka godzin (glazurę najlepiej przygotować rano). Następnie wyjąć kurczaka z glazury, oprószyć mąką (czynność tę można pominąć lub dodać łyżeczkę mąki do pozostałych składników glazury, żeby ją zagęścić.) i smażyć na grillowanej patelni po 4-6 minut z każdej strony (czas zależy od wielkości filetów). Kurczaka podawać z ugotowanym al dente i wymieszanym z łyżką sosu sojowego makaronem i posypanego natką pietruszki.
[print_link]
[:Listonic]
9 komentarzy:
brzmi miodowo pysznie
a gdy dodajesz dżem, to jaki?
Brzoskwiniowy na przykład lub konfiturę pomarańczową.
Oj, to moje smaki ! uwielbiam takiego kurczaka :)
Tak! ten miód z sojowym bardzo mi się podoba :)
Cudnie ten kurczak wygląda..wszystkie składniki mi jak najbardziej pasują. głodna się zrobiłam.. :)
Pierś już leży w marynacie :) Jutro będę smażyć. Niepokoi mnie oprószanie mąką przed grillowaniem. Nigdy tego nie robiłam.
@Ola: spokojnie można tę mąkę pominąć :D albo dodać do pozostałych składników, żeby zagęścić glazurę.
[...] przypraw do zgarnięcia piątek 9 kwi 2010 Dzięki odrobinie szczęścia, kurczakowi w glazurze miodowej z imbirem, wygodnej liście zakupów Listonic oraz serwisowi na1000sposobow.pl mam dla Was dwa zestawy [...]
[...] znalazłam u Myszy Klapsiary – [...]
Prześlij komentarz